Normal_umcg__groningen

Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) is deze week gestart met het gebruik van een nieuwe PET/CT-scanner. Een bijzondere gebeurtenis, want het ziekenhuis is in de wereld de eerste die de scanner introduceert. De scanner is met name sneller, scherper en nauwkeuriger. Dat meldt Dagblad van het Noorden.

Nog tot en met volgende week wordt het apparaat getest. Daarbij krijgen enkele patiënten bijvoorbeeld zowel een scan in het oude systeem als in het nieuwe systeem. Woordvoerder Janneke Kruse van het UMCG zegt dat deze testperiode van belang is om de resultaten van de scans de vergelijken.

De nieuwe PET/CT-scan van het UMCG is niet alleen nauwkeuriger, de verwachting is dat er jaarlijks zo’n 1500 patiënten extra een scan kunnen krijgen. De hogere resolutie van de scan maakt het voor radiologen en nucleair geneeskundigen bovendien duidelijker om te analyseren. De uitslag van een scan wordt op die manier betrouwbaarder dan voorheen. 

De PET/CT-scanner zal voornamelijk worden gebruikt voor jonge kinderen, Daarnaast wordt het apparaat gebruikt om bijvoorbeeld hoofd- en halstumoren op te sporen. Tot slot voegt Kruse toe dat de scanner tevens geschikt is voor immunotherapie en protonentherapie, voor het nauwkeurig bestralen van kanker.

Door: Redactie Nationale Zorggids