Normal_beroerte__cva__hoofd__hersenen

Bij een beroerte, ook wel CVA, krijgt een deel van de hersenen voor kortere of langere tijd geen zuurstof. Hierdoor ontstaan plotselinge uitvalsverschijnselen, zoals een scheve mond, verwarde spraak of een verlamde arm. Jaarlijks worden in Nederland ruim 40.000 CVA patiënten opgenomen in een ziekenhuis. Een snellere start van de behandeling vermindert de kans op (blijvend) letsel.

Sinds 2016 werken de Santeon ziekenhuizen actief samen aan het verbeteren van de zorg rondom CVA patiënten. Het Martini Ziekenhuis wil in 2019 de zorg na een beroerte verbeteren door in te zetten op mobiele hartmonitoring.
 
Neuroloog Mariëlle Padberg van het Martini Ziekenhuis ziet nog kansen voor het verbeteren van de CVA-zorg: ‘De informatie in de eerste drie dagen na een beroerte is cruciaal. We zoeken bijvoorbeeld naar de oorzaak van het herseninfarct, zodat we gericht kunnen handelen om herhaling te voorkomen. Met het in kaart brengen van het hartritme kan de specialist vaststellen of er een verhoogde kans is op boezemfibrilleren, wat bij ongeveer 15% van de herseninfarcten de oorzaak is. Daarnaast richten we ons op het voorkomen van mogelijke complicaties. En net zo belangrijk is het direct starten van de herstelperiode, de revalidatie.