Normal_mona_lisa__kunst

De afdeling Kunstgeschiedenis van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) werkt sinds een jaar of drie samen met het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), om artsen in opleiding kennis te laten maken met kunst. Dat gebeurt niet (alleen) omdat het een fijne activiteit is, maar omdat het kijken naar kunst de jonge artsen kan helpen een betere dokter te worden. 

Kunstspot ging naar een lezing voor het KNMG van prof. dr. Ann-Sophie Lehmann, hoogleraar Kunstgeschiedenis, om hier meer over te weten te komen.

Er zijn twee doelen van het programma in Groningen. Het eerste doel is het trainen van visuele geletterdheid. Dat betekent eigenlijk dat je leert om zichtbare dingen te interpreteren en kritisch te evalueren, iets waar een dokter natuurlijk elke dag mee te maken heeft in de vorm van patiënten en hun kwalen.
 
Het tweede doel heeft ook te maken met patiënten, dat is namelijk het trainen van empathie. Dat houdt in dat de artsen in spe worden getraind in het zich verplaatsen in de patiënten.