Normal_geld__euro

KWF Kankerbestrijding kent ruim 4,5 miljoen euro toe aan het Universitair Medisch Centrum Groningen. Met dat bedrag kunnen 9 nieuwe onderzoeksprojecten van start gaan. De variatie in deze onderzoeken is groot: van hersentumoren tot darmkanker en van immunotherapie tot kwaliteit van leven. Zo meldt het UMCG.

Complicaties voorkomen

Bestraling speelt een belangrijke rol bij de behandeling van tumoren in het borstkasgebied, zoals long- en slokdarmkanker. Nadeel is dat patiënten ernstige bijwerkingen van bestraling kunnen ondervinden, omdat ook het omliggende gezonde weefsel wordt bestraald. Zo heeft recent onderzoek laten zien dat patiënten te maken kunnen krijgen met hartfalen en een hoge bloeddruk in de longen als gevolg van bestraling.
Dr. Peter van Luijk onderzoekt of bestaande medicijnen kunnen helpen om deze bijwerkingen te behandelen of zelfs te voorkomen. KWF kent ruim 5,8 ton toe aan zijn onderzoeksproject.​
 

Fitter tijdens kanker

Uit steeds meer onderzoeken blijkt dat beweging een gunstig effect heeft op de kwaliteit van leven van patiënten. Ook kan fysieke activiteit de kans op langetermijnbijwerkingen van de behandeling verkleinen. Toch is het niet voor elke patiënt weggelegd om een bewegingsprogramma in een ziekenhuis of revalidatiecentrum te volgen. Vaak genoemde bezwaren zijn de reistijd, intensiteit en frequentie van zulke programma’s. 
 
Dr. Daan Brandenbarg onderzoekt of het mogelijk is om de lichamelijke activiteit van patiënten tijdens hun dagelijkse bezigheden te bevorderen. KWF stelt hem met een bedrag van bijna 5,5 ton in staat om zijn methode te implementeren via huisartsenpraktijken in Noord-Nederland.
  ​

Betere levenskwaliteit

Naast deze twee projecten hebben nog zeven andere UMCG-onderzoeken een bijdrage van KWF ontvangen. In totaal kent KWF 25,5 miljoen euro toe aan 50 nieuwe onderzoeken. KWF-directeur Fred Falkenburg: “KWF wil dat meer vormen van kanker beter behandelbaar worden. Maar voor patiënten is de kwaliteit van leven ook erg belangrijk. De toegekende onderzoeken hebben de potentie om zowel de behandelingen als levenskwaliteit te verbeteren. Dat is mogelijk dankzij onze donateurs.”
 
Door: Nationale Zorggids