Streven naar meer bekendheid cliëntondersteuning langdurige zorg

Zuidlaren-Adviespunt Zorgbelang is een van de partijen met wie Staatssecretaris Van Rijn nog dit jaar gaat onderzoeken hoe onafhankelijke cliëntondersteuning in de Wet langdurige zorg (Wlz) meer bekendheid krijgt bij cliënten, zorgverleners, mantelzorgers en vrijwilligers. Dit meldt Zorgbelang Drenthe.

Want hoewel het aantal verzoeken om ondersteuning in een jaar tijd is verdubbeld, zijn nog altijd veel mensen niet op de hoogte van het feit dat zij bij een Wlz-indicatie recht hebben op onafhankelijke cliëntondersteuning. “En dat moet beter”, vindt Jan van Loenen, bestuurder-directeur bij Zorgbelang Drenthe. “Want door deze onafhankelijke ondersteuning helpen wij patiënten/cliënten bij het krijgen van de juiste zorg.”

In een brief aan de tweede kamer liet Staatssecretaris Van Rijn vorige week weten dat uit verschillende onderzoeken naar de stand van zaken wat de onafhankelijke cliëntondersteuning betreft blijkt dat nog lang niet iedereen bekend is met het recht op gratis onafhankelijke cliëntondersteuning. Hierdoor blijven kansen om patiënten of cliënten te begeleiden naar zorg die echt bij ze past, liggen. Naast de onbekendheid van onafhankelijke cliëntondersteuning bleek ook dat er inmiddels zoveel aanbieders van deze vorm van ondersteuning zijn dat cliënten en patiënten, die wel bekend zijn met de ondersteuning, niet goed weten bij wie ze nu voor welke ondersteuning terecht kunnen.

Daar gaat de staatssecretaris samen met de zorgkantoren en de aanbieders van onafhankelijke cliëntondersteuners in de Wlz onderzoeken hoe deze ondersteuning meer bekendheid krijgt. Niet alleen bij de mensen die er recht op hebben, maar ook bij hun naasten, mantelzorgers en vrijwilligers. Adviespunt Zorgbelang is een van de aanbieders. Jan van Loenen: “Het wordt tijd de overheid eindelijk reclame gaat maken voor goede onafhankelijke cliëntondersteuning. Een wettelijk recht is goed, werkelijk de weg gewezen worden is beter!”

Door: Redactie Nationale Zorggids