Martin de Borst en Charlotte Keyzer ontvangen Kolff Grants Nierstichting

Martin de Borst en Charlotte Keyzer van de afdeling Nefrologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) ontvangen beiden een Kolff Grant van de Nierstichting. De Nierstichting stelt de Grants beschikbaar voor getalenteerde nieronderzoekers, die écht een bijdrage leveren aan het versterken van het nieronderzoek in Nederland. Dit meldt het UMCG. 

Martin de Borst krijgt een Grant van 375.000 euro voor zijn onderzoek naar het effect van het toedienen van ijzer via een infuus bij niertransplantatiepatiënten en vooral bezien of dit hun inspanningsvermogen kan verbeteren. Patiënten met ijzertekort hadden een hoger FGF23-gehalte in hun bloed. De Borst wil nagaan of correctie van ijzertekort, gunstige effecten heeft op hart- en skeletspierfunctie en daarmee het inspanningsvermogen kan verbeteren. Het uiteindelijke doel is een nieuwe behandeling te ontwikkelen om het inspanningsvermogen en de kwaliteit van leven van niertransplantatiepatiënten te verbeteren.

Charlotte Keyzer ontvangt een Grant van 150.000 euro voor haar onderzoek. Zij gaat een nieuwe test onderzoeken die de toekomstige verkalkende eigenschappen van het bloed kan bepalen, de zogeheten verkalkingstendens. Vaak hebben niertransplantatiepatiënten last van voortschrijdende vaatverkalking, die een hoger risico op hart- en vaatziekten met zich meebrengt. Tevens wil zij nagaan of het toedienen van vitamine K de verkalkingstendens kan verbeteren. Dit inzicht in de ontwikkeling en verergering van vaatverkalking bij niertransplantatiepatiënten kan de basis vormen voor gerichte preventie en behandeling, die de lange termijn-uitkomsten na niertransplantatie kan verbeteren.

Door: Redactie Nationale Zorggids