Geriatrische zorg voor kwetsbare oudere bij Martini Borstcentrum

De afdeling Geriatrie van het Martini Ziekenhuis houdt nu ook spreekuur in het Martini Borstcentrum, speciaal voor de kwetsbare oudere met borstkanker. Alle vrouwen van 65 jaar en ouder die te horen hebben gekregen dat ze borstkanker hebben, worden gescreend op kwetsbaarheid. Van hen komt ongeveer een à twee patiënten per week in aanmerking voor een uitgebreide vervolgafspraak bij de geriatrie. Dit meldt het Martini Ziekenhuis.

De vervolgafspraak vindt binnen een paar dagen plaats in het Borstcentrum, bij een geriater. De geriater maakt nu ook deel uit van het wekelijks multidisciplinair overleg (MDO) en deelt daar zijn bevindingen. De afdeling Geriatrie wil deze werkwijze verder uitbreiden naar de behandeling van andere oncologisch aandoeningen.

Jos Verkuyl, geriater in het Martini Ziekenhuis: “Het is nog uitzonderlijk dat de geriater op deze manier betrokken is in een borstkankerteam. Een groot gedeelte van de ouderen is gelukkig fit en vitaal. Maar juist voor de kwetsbare oudere is het van belang dat we vanaf het begin betrokken zijn. Bij deze groep is vaak sprake van meerdere aandoeningen. De toegevoegde waarde van de geriater aan het multidisciplinaire overleg zit juist daar, om verschillende ziektes in samenhang te bekijken. Er wordt in ons MDO met input van de geriater een oncologische behandeling voorgesteld die het best past bij de specifieke situatie van de kwetsbare oudere.”

De afdeling Geriatrie heeft dit initiatief genomen, omdat zij merken dat er voor deze groep mensen veel behoefte is aan maatwerkoplossingen. De eerste ervaringen met deze manier van werken zijn positief. De geriaters van het Martini Ziekenhuis verwachten binnenkort een vergelijkbare manier van werken te realiseren bij blaaskanker, longkanker en darmkanker.

Door: Redactie Nationale Zorggids