Maatregelen topdrukte Martini Ziekenhuis

Momenteel ondervinden alle ziekenhuizen en zorgverleners grote drukte door onder andere de aanhoudende griepgolf. Ook in het Martini Ziekenhuis voelt iedereen de enorme drukte op de Spoedeisende Hulp, op de verpleegafdelingen en het operatiecentrum. Verpleegkundigen, artsen en ondersteunend personeel doen er alles aan om de enorme toestroom van patiënten te bieden wat ze nodig hebben. Toch ontkomt het ziekenhuis er nu niet meer aan maatregelen te nemen. Dit meldt het Martini Ziekenhuis.

Doordat er meer patiënten met spoed zijn opgenomen is de volledige capaciteit benut en al het beschikbare personeel ingezet. Daardoor is het Martini Ziekenhuis niet meer flexibel. Er is in de afgelopen periode een maximaal beroep gedaan op het voltallige personeel en het is onbekend wanneer de drukte afneemt. De rek is er echt uit en daarom is het Martini Ziekenhuis nu genoodzaakt een aantal maatregelen te nemen met gevolgen voor patiënten met een niet-spoedeisende aandoening. Daarom ontvangen sommige patiënten een dezer dagen een telefoontje over uitstel van de behandeling. Dat is een heel vervelende maatregel die het Martini Ziekenhuis liever niet zou nemen, maar het is noodzakelijk om de kwaliteit van de (acute) gezondheidszorg hoog te houden. De verwachting is dat deze maatregel op korte termijn de druk verlicht.

Het Martini Ziekenhuis overlegt in een ingelaste vergadering van het Regionaal Overleg Acute Zorg - een overleg van ziekenhuizen en andere zorgorganisaties in Noord-Nederland - over de maatregelen die we samen in de regio verder nog kunnen nemen. Denk aan het geven van inzage in elkaars beschikbare capaciteit en het overnemen van patiënten voor spoedopvang. Maar ook maatregelen met effect op de langere termijn zijn gespreksonderwerp.

Door: Redactie Nationale Zorggids