Normal_umcg__groningen

Hoogleraar cardiologie Rudolf de Boer van het UMCG heeft een ERC Consolidator Grant van de European Research Council (ERC) ontvangen. Hij krijgt deze subsidie voor zijn onderzoek naar het ontstaan van kanker bij patiënten met hartfalen. Aan de ERC Consolidator Grant is een bedrag verbonden van €2 miljoen.

ERC Consolidator Grant 
De ERC Consolidator Grants worden toegekend aan excellente onderzoekers met ten minste zeven en maximaal twaalf jaar onderzoekservaring en een veelbelovend wetenschappelijk palmares. De financiering wordt verstrekt voor vijf jaar; hiermee kan een team van onderzoekers aangesteld worden in de onderzoeksgroep van de gehonoreerde onderzoeker.
 
Onderzoek naar verband hartfalen en kanker
Rudolf de Boer gaat met de ERC Grant onderzoek doen de interactie tussen hartfalen en het ontstaan van kanker. De behandeling van hartfalen is verbeterd, maar de sterftecijfers blijven hoog. Het is de laatste jaren duidelijk geworden dat patiënten met hartfalen niet zelden overlijden aan kanker; maar dit heeft nog weinig aandacht gekregen. De Boer zal onderzoeken of er directe en indirecte effecten zijn bij verschillende soorten van hartfalen, op meerdere vormen van kanker.