Normal_10141

Eerlijk toegegeven. Ik ben de laatste paar dagen een beetje in de war. Uit balans. Hoe dat komt? Misschien dat de reis van naar Sevilla mij uit mijn geestelijke balans heeft gehaald. Misschien, maar ik denk toch dat het meer te maken heeft met het nieuws dat onlangs is gelekt. Het nieuws dat die Amerikanen de wereld jarenlang heeft afgeluisterd. Bespioneerd. E-mailverkeer, chatgesprekken en onschuldige Facebook en Twitterberichten, de Amerikaanse veiligheidsdiensten konden alles inzien.

Door Nicolai van Doorn

In mijn psychose kwam altijd terug dat ik in de gaten werd gehouden. Dat gaf een angstig gevoel. Angstig omdat ik het sterke vermoeden had dat mij iets zou overkomen. Ik veranderde regelmatig van telefoonnummer. Als ik het vermoeden had dat 'ze' te dicht bij kwamen, nam ik mijn maatregelen en nam ik tot vervelens toe van mijn sociale omgeving een ander nummer.
 
Waarom dan nu zo van slag? In mijn therapie-tijd is mij door mijn hulpverleners steevast gezegd dat wat ik dacht niet zou kunnen. Mensen konden geen telefoongesprekken afluisteren en al konden ze dat wel, dan was ik nou juist iemand die niet afgeluisterd zou worden, omdat ik nou een onschuldige boerenlul uit Nederland was. Met andere woorden; mij afluisteren was totaal niet interessant omdat ik geen gevaarlijke plannen had en heb.
 
Nu de Amerikaan Edward Snowden, voormalig medewerker van de Amerikaanse National Security Agency (NSA), uit de school is geklapt, is de bom ontploft. En mijn twijfel toegenomen. Ik leef met Snowden mee, want hij gaat nu door een hel. We moeten blij zijn met mensen die durven te zeggen waar het op staat. Zelf verwacht hij in grote problemen te komen en is gevlucht naar Hong Kong. Altijd zal hij over zijn schouder moeten kijken uit angst gearresteerd te worden. Ik kan je vertellen: dat is geen pretje.
 
Laat ik dit zeggen: ik ben tegen de praktijken van de Amerikaanse inlichtingen en veiligheidsdiensten om onschuldige burgers te bespioneren, want het levert niets op. Ik bedoel 9/11 hebben ze er ook niet mee kunnen voorkomen en onlangs was er het drama Boston nog. Sinds 9/11 is er een kronkel in het hoofd van Amerikaanse beleidsbepalers geknapt en doen ze steeds meer dit soort dingen.
 
Bovendien is het, naast het onnodig schenden van de privacy van mensen, ook nog eens discriminerend. De Amerikaanse burger wordt volgens de Amerikaanse President Obama, niet afgeluisterd. Als er dan iemand bespioneerd moet worden is het juist de Amerikaan. Ze slachten elkaar af op scholen, universiteiten en bioscopen en hechten nog steeds veel waarde aan de vrijheid om een wapen in huis te hebben.
 
Big brother is watching you. Het blijkt toch de bittere waarheid te zijn.
 
© Nationale Zorggids / Nicolai van Doorn