Logo_groningen

Groningen verstrekt circa 400 duizend euro subsidie aan zeven projecten die in stad en provincie op een vernieuwende manier invulling geven aan beschermd wonen en opvang. De basis van de projecten bestaat uit verzorging en onderdak voor alle cliënten. Ook voor de zelfredzaamheid is aandacht. Dat meldt de gemeente Groningen. 

De ingediende projecten zijn deze zomer door diverse wethouders en raadsleden uit de provincie beoordeeld. Aanvragers moesten aangeven wat er vernieuwend is aan hun project en hoe zij de pilot gaan inbedden in hun regulier zorgaanbod. Ook werd de indieners gevraagd hoe zij de voortgang en resultaten willen monitoren.

Uiteindelijk zijn zeven voorstellen gehonoreerd. De innovatieve pilots maken onderdeel uit van het meerjarenprogramma ‘Van Beschermd Wonen naar begeleiding op maat’. Deze regeling voert Groningen als centrumgemeente uit voor de 23 Groninger gemeenten. Verantwoordelijk wethouder Ton Schroor: “Vernieuwing in de zorg is een speerpunt. Dit innovatieatelier beschermd wonen laat op een mooie manier zien welke innovatieve ideeën er in de samenleving zijn.”

ZIENN gaat dak- en thuisloze jongeren een instapwoning aanbieden. Bedoeling is dat de jongere wordt begeleid naar een reguliere woning. Zowel NOVO als Stichting Stoot willen het sociale netwerk van klanten vergroten via sport en bewegen. Doel is een betere deelname aan de samenleving. Vier projecten hebben betrekking op het combineren van wonen en werken. Voor Werkpro geldt dat zij zich bij het eerste project richt op jongeren. Het tweede project op opleiding en werk in de zorg voor ex-prostituees en wonen voor oudere drugsverslaafden. Terwille zet voormalig daklozen in die vanuit hun eigen ervaring projectdeelnemers kunnen begeleiden. Questcoach gebruikt de samenwerking met studenten en nieuwe Nederlanders om de zelfredzaamheid van haar cliënten te verbeteren.

Door: Redactie Nationale Zorggids