Normal_smartphone_telefoon_social_media

Deze week is de app Suzie gelanceerd. Suzie is een app die mensen helpt als ze het moeilijk hebben, ongewenste prikkels ervaren of trek hebben.

Meike Westera, klinisch psycholoog en werkzaam bij Verslavingszorg Noord Nederland heeft deze app in samenwerking met RTRN Branding & Design ontwikkeld. De ontwikkeling van de app is mogelijk gemaakt met steun van een drietal fondsen: Stichting het Diakonessenhuis, RDO Balije van Utrecht en De Grovestins-Stichting.
 
Doel van de app
De app helpt mensen in moeilijke momenten zelf regie te hebben en te houden. Daardoor kan de app behulpzaam zijn bij het verminderen van schadelijk gedrag voor mensen zelf en de mensen om hen heen. Ook tussen behandelsessies of begeleidingsmomenten in. Zo kan gezondheidsschade worden beperkt of zelfs voorkomen en blijven mensen beter in contact met anderen.
 
Hoe biedt Suzie hulp?
Suzie is er voor iedereen die over een persoonlijk plan wil beschikken om zichzelf in moeilijke situaties te helpen. De app ondersteunt bij het reguleren van heftige emoties, bij het veranderen van gedrag (bijvoorbeeld een terugval in gebruik van alcohol of drugs helpen voorkomen) en het afwenden van een crisis.
 
Voor wie is Suzie?
Suzie is er voor iedereen. Suzie is er voor mensen met een verslaving aan alcohol, drugs of gamen, maar Suzie kan ook behulpzaam zijn bij psychische problemen (bijvoorbeeld depressie of trauma), ontwikkelingsstoornissen (zoals autisme of ADHD) en persoonlijkheidsstoornissen (zoals borderline). Suzie is er voor kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen. Ongeacht waar je bent: thuis, in een kliniek of instelling.
 
Wat doet Suzie?
Suzie helpt je er regelmatig even stil te staan bij de vraag hoe het met je gaat. Aan de hand van drie kleuren kun je aangeven hoe het met je gaat: groen als je je goed voelt, oranje als je gespannen bent of rood als je je in nood voelt. Afhankelijk van hoe het met je gaat reikt Suzie je tips aan of dingen die je fijn vindt: je eigen foto’s, filmpjes of favoriete muziek.