Logo_lentis_logo_ggz

Zorginstelling Lentis heeft nog twee weken om orde op zaken te stellen bij de psychiatrische kliniek aan de Hereweg in Groningen. Blijft verbetering uit dan volgt een dwangsom van 5000 euro per dag. 

Dat heeft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) woensdag bekend gemaakt. De toezichthouder tikte Lentis begin juni al op de vingers. Via een zogeheten aanwijzing werd de instelling gemaand om de tekortschietende zorg in de kliniek aan te pakken.
 

Wel stappen gezet, maar nog niet genoeg

Twee maanden later constateert de inspectie dat Lentis weliswaar stappen in de goede richting heeft gezet, maar nog niet genoeg. Vooral het lichamelijk onderzoek dat psychiatrische patiënten verplicht ondergaan als zij worden opgenomen bij acute crises, vindt niet altijd plaats.
 
Lentis moet nu snel laten zien dat ze dit probleem in de greep heeft. Als de IGJ over twee weken nog niet tevreden is over het verplichte lichamelijk onderzoek, dreigt een dwangsom die kan oplopen tot 20.000 euro. Ook de personele bezetting van de kliniek en het bijhouden van patiëntendossiers moeten snel verbeteren. Daarvoor krijgt de instelling drie maanden tijd.