Normal_painting-808011_960_720

Gastouderbureau Noord in Groningen vindt dat de gemeente Tynaarlo veel te hoge kosten rekent voor de registratie van gastouders. Het bureau overweegt een rechtszaak aan te spannen tegen de gemeente. Dat meldt RTV Drenthe.

Om kinderopvangtoeslag te krijgen moeten opvanggezinnen zich laten registreren bij de gemeente. Door GGD wordt een inspectierapport opgesteld, waarna de gemeente een registratienummer toekent. In de meeste Drentse gemeenten is deze registratie gratis, maar gastouders in de gemeente Tynaarlo betalen maar liefst 341,70 euro. Renske Turkstra van Gastouderbureau Noord vindt dat absurd: "Hun werk staat niet in verhouding met het bedrag." Op deze manier wordt de opvang van kinderen bij gastouders onaantrekkelijk.

Wethouder Henk Berends ontkent dat de gemeente Tynaarlo veel geld verdient aan de registratie. Volgens hem moeten leges de gemaakte kosten dekken. Daarnaast worden de tarieven elk jaar gecontroleerd door de Raad en de accountant. De hoge kosten zitten hem in het onderzoek dat GGD doet; die worden door de gemeente doorberekend. Berends weet niet waarom het hoge bedrag in Tynaarlo zo verschilt van andere gemeenten: "Dat gaan we uitzoeken, misschien is ons onderzoek te streng." Turkstra geeft niet op en wil een proefproces starten. Momenteel is ze daarover in overleg met de branchevereniging.

Door: Redactie Nationale Zorggids