Is er nu wel of geen wachtlijst voor jeugdhulp in Groningen?

Om de toegenomen vraag naar jeugdhulp te kunnen opvangen, heeft WIJ Groningen detacheringsbureaus aangetrokken. Een dure, maar noodzakelijke investering. Bij de wijkteams van de organisatie is druk ontstaan en moeten kinderen en jongeren wachten op jeugdhulp. Dit meldt RTV Noord. 

Sinds 1 januari 2023 organiseert de gemeente Groningen de Basis jeugdhulp dicht bij de gezinnen. De uitvoering van Basis jeugdhulp ligt bij WIJ Groningen die standaard in alle wijken en dorpen in Groningen te vinden is. Volgens de gemeente is dit zonder wachtlijst te organiseren. Directeur innovatie & ontwikkeling Geth Kuin van WIJ Groningen zegt dat deze ook niet bij de jeugdhulp zit, maar aan de voorkant van het systeem. WIJ Groningen heeft negen fysieke locaties en een digitale aanmeldmogelijkheid. “Je komt nooit bij de Basis jeugdhulp als je daar niet eerst bent geweest. En aan die voorkant, bij de wijkteams, zit de druk.”

Vrije toegankelijkheid

Volgens Kuin hoeft niet iedereen even lang te wachten. Sommigen krijgen al snel hulp en anderen hebben een langere wachttijd. WIJ Groningen zegt te matchen op expertise en persoonlijkheid, waardoor de ene makkelijker klikt dan de ander. Volgens juridisch adviseurs is dit een twijfelachtige situatie omdat algemene voorzieningen vrij toegankelijk moeten zijn, zonder onderzoek naar persoonlijke omstandigheden vooraf. De gemeente zou de Jeugdwet omzeilen. Kuin begrijpt de mogelijke verwarring, maar de gemeente heeft deze keuze gemaakt zodat mensen meteen aan de voorkant goed geholpen kunnen worden. “Ik vind deze stap nog niet zo gek.”

Tijdelijk personeel

Helaas leidt dit onderzoek vooraf nu wel tot wachtenden op jeugdhulp, al dan niet aan de voorkant van het systeem, en heeft WIJ Groningen extra medewerkers nodig. Via detacheringsbureaus wordt tijdelijk personeel aangenomen. De gemeente Groningen neemt voorlopig geen maatregelen omdat er geen wachtlijst is bij de Basis jeugdhulp, ondanks dat onder meer Stadspartij 100% voor Groningen te horen krijgt dat dit wel het geval is.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky