Logo_mentor4you-logo

Sinds 2015 zijn gemeenten, met invoering van de Jeugdwet, verantwoordelijk voor goed en voldoende aanbod voor jeugdhulp en preventie. De gemeente Noordenveld biedt nu als aanvulling het programma Mentor4You aan. Jongeren tussen 12 en 23 jaar krijgen daarbij de nodige ondersteuning op allerlei gebieden. Wethouder Alex Wekema ziet het project als een welkome aanvulling op het al bestaande aanbod voor jeugdhulp. Dat meldt de gemeente Noordenveld.

Mentor4You past goed bij positieve jeugdhulp dicht bij huis, die uit gaat van eigen kracht van de jongere. Het is een mentorprogramma waarbij vrijwillige mentoren de jongeren ondersteunen en begeleiden. Voor Noordenveld wordt dit uitgevoerd door SpiNN Drenthe uit Leek. Zij zien elkaar wekelijks tijdens een periode van maximaal anderhalf jaar. De mentor en de jongere worden aan elkaar gekoppeld op basis van een match. De doelen van de jongeren staan centraal, maar er is ook ruimte voor plezier. Afhankelijk van de vraag is de ondersteuning gericht op praktische (school-)vaardigheden of sociaal emotionele vaardigheden, zoals omgaan met leeftijdsgenoten en hulp durven vragen. Ook vraagstukken op het gebied van identiteit en talentontwikkeling worden opgepakt: waar ben ik eigenlijk goed in, wat zijn mijn talenten, welke opleiding zou bij mij passen?

Uit landelijk onderzoek blijkt dat jongeren met behulp van een dergelijk mentorprogramma zich positief ontwikkelen op het gebied van zelfvertrouwen en sociale vaardigheden. De vrijwillige mentor vergroot het sociaal netwerk van de jongere omdat hij/zij helpt met het aangaan van nieuwe contacten, het zoeken van een (bij-)baan of het vinden van een passende sport.

Het Oranjefonds heeft financiële middelen beschikbaar gesteld en ook de provincie Drenthe gaat, onder de voorwaarde van cofinanciering met de gemeenten, meebetalen bij het opstarten van het project. Ook de gemeente Noordenveld draagt een steentje bij, samen met de vier andere gemeenten in Noord- en Midden-Drenthe.

Door: Redactie Nationale Zorggids