Kinderen blij verrast met VR-bril in Ommelander Ziekenhuis

Onlangs heeft het Ommelander Ziekenhuis in Groningende Virtual Reality (VR)-bril op de kinderafdeling én op de Spoedeisende Hulp in gebruik genomen. Met deze bril worden kinderen afgeleid van de behandeling en medische omgeving en zijn ze voor even in een andere wereld. Dit meldt het Ommelander Ziekenhuis.

Kinderen die zijn opgenomen in het ziekenhuis moeten soms een pijnlijke ingreep of behandeling ondergaan. Dit kan bijvoorbeeld een nare prik zijn, een onderzoek of het verzorgen van een wond. Om ervoor te zorgen dat zij goed voorbereid zijn en om eventuele angstgevoelens te verminderen, schafte zowel het Ouder- en Kind Centrum van het Ommelander Ziekenhuis, als de Spoedeisende hulp, de VR-bril aan. Als patiënten de bril opzetten, worden ze als het ware meegezogen in een andere wereld. Dankzij een gulle gift van een patiënt en ouders, kon het ziekenhuis de VR-bril op de kinderafdeling al eerder aanschaffen.

Die andere wereld waarin kinderen zich wanen, kan een eigen favoriete plek zijn of misschien wel een rondje achtbaan, terwijl je gewoon in je bed ligt. Op deze manier heeft een kind minder stress en angst voor een ingreep en is de kans op trauma’s achteraf kleiner. “Mooi meegenomen is dat het voor de behandelaar makkelijk wordt om de ingreep bij een kind uit te voeren”, vertelt pedagogisch medewerker Ankie van Angelen.
“We maken zelfs mee dat we een kind moeten afremmen omdat het zo in een filmpje opgaat, terwijl het stil moet liggen tijdens het prikken”. De VR-bril wordt gebruikt voor kinderen vanaf vier jaar.

Door: Redactie Nationale Zorggids