Logo_fnv_logo

CDA en SP hebben Kamervragen aangekondigd na een uitzending van Reporter op NPO Radio1 van zondag 29 april over de misstanden in de thuiszorg volgens de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) in Groningen. In de radio-uitzending werd ingegaan op het onrechtmatig korten van uren op huishoudelijke verzorging door de gemeente. Dit meldt FNV.

FNV voert al anderhalf jaar strijd met gemeente Groningen en wethouder Schroor over het openbaar maken van de verslagen van de keukentafelgesprekken. Daarin moet verklaard staan waarom het aantal uren huishoudelijke verzorging bij zoveel mensen is teruggeschroefd.

In de uitzending van Reporter was CDA-Kamerlid Geluk te gast. Zij vindt dat de gemeente de wet uit moet voeren zoals deze bedoeld is, en wanneer dat niet lukt moet de gemeenteraad haar controlerende taak vervullen. FNV-bestuurder Maureen van der Pligt: “Het is echt gênant om een kamerlid te horen zeggen dat de gemeenteraad aan de bel moet trekken bij misstanden in de Wmo en dat dit in Groningen keer op keer niet is gebeurd. Het college-akkoord is blijkbaar heiliger dan de zorg voor kwetsbare mensen in Groningen.”

Volgens Geluk moet de minister met spoed in gesprek met de Vereniging Nederlandse Gemeenten over misstanden in de uitvoering van de Wmo. Van der Pligt: “Helaas is dat in Groningen tot nu toe nog steeds niet gebeurd. Ondanks de 200 meldingen die wij ontvingen van cliënten dat zij te weinig hulp kregen. Na hulp van de FNV kregen zij alsnog extra uren maar er is nog steeds geen actie ondernomen door de gemeenteraad om de wethouder tot de orde te roepen. Met een open brief aan de gemeenteraadsleden roept de FNV nu wederom op om actie te ondernemen, en orde op zaken te stellen.”

Door: Redactie Nationale Zorggids