Normal_peuter__kleuter__kind__verdrietig

In een aantal Groninger gemeenten nemen de tekorten op de jeugdzorg een zodanige omvang aan, dat ze hen dreigen te verlammen. Niet alleen binnen de jeugdzorg, maar ook op andere beleidsdomeinen van de gemeenten. Daardoor is de bestuurskracht van gemeenten rechtstreeks in het geding.

Dat stelt de commissaris van de Koning in de provincie Groningen, René Paas,  op basis van bezoeken die hij ambtshalve brengt aan gemeenten. Op vrijdag 17 mei bezocht hij de gemeente Pekela, eerder deze maand was hij op werkbezoek bij de gemeente Midden-Groningen.
 
Over 2018 en 2019 komende gemeenten in Groningen jaarlijks 43 miljoen euro tekort op de jeugdzorg. Paas heeft de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties op de hoogte gebracht van zijn constateringen.
 
De commissaris van de Koning is ervan overtuigd dat de tekorten in de jeugdzorg bij gemeenten leiden tot problemen die ze op eigen kracht niet meer kunnen oplossen en een sterk negatief effect hebben op het functioneren van de gemeente als geheel.