Normal_oor__kind

Vandaag heeft de Kinderombudsman een rapport gepresenteerd over de medische behandeling van een meisje met gehoorproblemen. Een ingediende klacht bij de Kinderombudsman n.a.v. een beslissing om niet over te gaan tot een behandeling waarbij een cochleair implantaat werd ingebracht, was aanleiding voor het rapport.  Het UMCG kan zich niet vinden in de conclusie van de Kinderombudsman ten aanzien van het UMCG.

De ontstane situatie voor het meisje is betreurenswaardig.  Het UMCG realiseert zich dat de lange asielprocedures en de situatie rond haar medische behandeling de afgelopen jaren tot veel spanning en onrust bij het meisje en haar familie hebben geleid. Zij betreurt het dat in deze uitzonderlijke en bijzondere omstandigheden het behandelteam destijds niet tot een behandeling kon overgaan.
 
Een behandelteam van het UMCG heeft in 2014 besloten niet over te gaan tot het operatief plaatsen van een cochleair implantaat bij het meisje. Doorslaggevend bij deze beslissing was dat het van essentieel belang voor de gezondheid van het meisje was, dat gedurende haar leven de toegang tot goede zorg niet ter discussie zou komen te staan.